Waardering films 2013

Waardering 09-12-2013 “A  respectable  family”

Totaal aantal bezoekers:                          80

Totaal aantal ingevulde formulieren 56   waarvan:
*  score  “goed” 30
*  score  “gaat wel”    19
*  score  “slecht”  7
*  percentage  “goed” score  54%
*  percentage  “gaat wel” score  34%
*  percentage  “slecht” score  12%

De film werd zeer verschillend beoordeeld. Blijkbaar waren er veel vraagtekens opgeroepen door de film. De opmerkingen bij de scores zullen dat ongetwijfeld verhelderen.

Bij de “goed”-score: beklemmende sfeer, in zekere zin was de film warrig, maar heel duidelijk in de boodschappen die de verschillende personages afgaven; indrukwekkend.

Bij de “gaat wel”-score: beetje warrig; als je ertussen gaat wonen begrijp je het een beetje meer; ik miste spanning, hap-snap film; film is mooi opgenomen, maar lastig te duiden; open einde is altijd lastig.

Bij de “slecht”-score: erg warrig, vreemde film; met zulke films blijf ik geen donateur.

Verdeelde waardering. Misschien zou je kunnen zeggen dat het meer een iraanse film was dan een franse. Voor onze begrippen heeft de film iets vreemds.

Het bestuur.


Waardering 25-11-2013 “Lore”

Totaal aantal bezoekers:                          118

Totaal aantal ingevulde formulieren 72   waarvan:
*  score  “goed” 61
*  score  “gaat wel”    6
*  score  “slecht”  5
*  percentage  “goed” score  85%
*  percentage  “gaat wel” score  8%
*  percentage  “slecht” score  7%

De film vond een positief onthaal met kritische kanttekeningen. Opmerkingen bij “goed”score: bizondere film; aangrijpend; heel beklemmend; goede keuze; wat is je waarheid? Wat komt er van die kinderen terecht ?; ontluisterend; heftig; wel wat traag; indrukwekkend; sterke acteerprestaties. Opmerkingen bij “gaat wel”score: niet mijn keuze. Opmerkingen bij “slecht”score: wonderlijke film; slecht camerawerk was zeer storend, de beelden bewogen te veel; geen spanning, onrustig beeld. Alles bij elkaar een positieve waardering voor deze film. Opmerkingen blijven zeer welkom!

Het bestuur.


Waardering 11-11-2013 “Silver linings playbook”

Totaal aantal bezoekers:                          110

Totaal aantal ingevulde formulieren 74   waarvan:
*  score  “goed” 60
*  score  “gaat wel”    11
*  score  “slecht”  3
*  percentage  “goed” score  81%
*  percentage  “gaat wel” score  12%
*  percentage  “slecht” score  4%

De film werd ruimschoots positief beoordeeld. Met enkele superlatieven. Opmerkingen bij “goed”-score: “hartstikke leuk, heel gave muziek; zeer goed geacteerd en gedanst; heerlijk ontspannende film; redelijke diepgang, humor; genoten”. Opmerkingen bij “gaat wel”-score: “einde was voorspelbaar”; verder geen opmerkingen. Opmerkingen bij “slecht”-score: “geen bal aan! Sorry” Alles bij elkaar een behoorlijk positieve waardering voor de film. Blijkbaar hebben veel mensen zich er goed bij gevoeld. “Geen bal aan” is een even duidelijk ander geluid. Dat mag helemaal!

Het bestuur.


Waardering 28-10-2013 “Boven is het stil”

Totaal aantal bezoekers:                          117

Totaal aantal ingevulde formulieren 74   waarvan:
*  score  “goed” 21
*  score  “gaat wel”    39
*  score  “slecht”  14
*  percentage  “goed” score  28%
*  percentage  “gaat wel” score  39%
*  percentage  “slecht” score  19%

Voor onze filmavonden een ongebruikelijke waardering. Velen moeten deze film toch maar matig gevonden hebben of slecht. Bij de “goed”scores vrijwel geen opmerkingen. Ook geen superlatieven zoals nog al eens gebeurt. Bij de “gaat wel”scores wel vrij veel opmerkingen zoals : saai; beperkte zeggingskracht bij de trage, bijna woordeloze beelden; goed gespeeld; armoedige film, levende doden; voorkeur voor het boek boven de film; vage film. Bij de “slecht”scores: trage film, zeer korte dialogen. Over het geheel genomen is de film matig gewaardeerd. Door de zich voortslepende traagheid en de korte zinnetjes krijgen de beelden, die op zich soms zeer fraai waren, iets routineus’.

Het bestuur.


Waardering 14-10-2013 “Hitchcock”

Totaal aantal bezoekers:                          80

Totaal aantal ingevulde formulieren 65   waarvan:
*  score  “goed” 54
*  score  “gaat wel”    11
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  83%
*  percentage  “gaat wel” score  17%

Bij deze film ging het niet zozeer om de tranen, die vergoten waren zoals bij Song for Marion, maar meer om de bewondering voor de prachtige prestaties van de hoofdrolspelers Anthony Hopkins en Helen Mirren.
Bij de –overigens zeldzame- opmerkingen stond kritiek op de (duur van de ) pauze op de voorgrond. Een pauze is nu eenmaal niet te vermijden, maar wees ervan verzekerd dat wij de duur ervan zoveel mogelijk binnen de perken trachten te houden. De film werd positief beoordeeld met soms superlatieve waardering.

Het bestuur.


Waardering 30-09-2013 “Song for Marion”

Totaal aantal bezoekers:                          99

Totaal aantal ingevulde formulieren 75   waarvan:
*  score  “goed” 70
*  score  “gaat wel”    5
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  94%
*  percentage  “gaat wel” score  6%

Mondeling veel positieve waardering voor de film bij het innemen van de formulieren. Met daarbij veelvuldig de aantekening dat de formulieren wel nat konden zijn van de tranen. Een uitgesproken positieve waardering voor de film met 7 superlatieven. De opmerkingen van de “goed”-stemmers luiden: ”ontroerend, prachtig gespeeld; film met een boodschap; beetje sentimenteel, moet kunnen; heel voorspelbaar; 5 sterren waard; plezierig dat de pauze kort was, dat haalt je niet uit de film”. Bij de “gaat wel”-stemmers de volgende opmerkingen: “heerlijke feel good movie; sentimenteel en voorspelbaar; gemakkelijke film, leuk voor een keer”. Interessant om te merken dat de opmerkingen van de twee groepen stemmers veel gelijkenis met elkaar vertonen, wat wel vaker gebleken is. De ene groep legt intuïtief de lat wat hoger dan de andere.

Het bestuur.


Waardering 16-09-2013 “Thérèse Desqueyroux”

Totaal aantal bezoekers:                          85

Totaal aantal ingevulde formulieren 65   waarvan:
*  score  “goed” 38
*  score  “gaat wel”    26
*  score  “slecht”  1
*  percentage  “goed” score  58%
*  percentage  “gaat wel” score  40%

Bij de “goed”-scoorders waren weinig opmerkingen gemaakt. Om er toch enkele te noemen: ”Mooi, mooi, mooi; heel goed gespeeld; sfeervol; leuk voor een keertje”.Voorts: weinig superlatieven; het boek van Mauriac werd node gemist. Bij de “gaat wel”-scoorders de volgende opmerkingen: “Het kwam er niet goed uit, waarom ze tot haar daad kwam; deprimerende film, maar goede actrice”. Bij de “slecht”-scoorder de volgende opmerkingen: “Wel mooie plaatjes en goede acteurs, maar bepaald niet amusant. Raar verhaal. Over het geheel genomen een matige beoordeling van deze film, die wel geprezen werd vanwege de mooie beelden en de goede acteerprestaties, maar toch teveel vragen betreffende de motivaties en de dramatische inhoud en lijn van het verhaal. Vermoedelijk is hier de regie debet aan. Wij zullen op beperking van de niet relevante reclame aandringen.

Het bestuur.


Waardering 02-09-2013 “Lincoln”

Totaal aantal bezoekers:                          96

Totaal aantal ingevulde formulieren 62   waarvan:
*  score  “goed” 52
*  score  “gaat wel”    10
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  84%
*  percentage  “gaat wel” score  16%
*  percentage  “slecht” score  0%

Een groot aantal “goed”-stemmers met hier en daar superlatieven, indrukwekkend, geweldig geacteerd, soms wat ingewikkeld met lange speeches en conversaties. Filmkeuze: in de roos De “gaat wel”-stemmers merkten op dat vooral het eerste deel moeilijk te volgen was, maar wel met een prachtige hoofdrolvertolking; veel tekst; gepolijst, geromantiseerd verhaal; meer een toneelstuk. De film werd dus over het algemeen als goed beoordeeld met niet helemaal ten onrechte enige kritische kanttekeningen. Door een misverstand waren er bij de eerste film “ Nachttrein naar Lissabon” geen beoordelingsformuliertjes beschikbaar. Wij hoorden overigens in de wandelgangen overwegend positieve geluiden. Er waren ongeveer 100 bezoekers.

Het bestuur.


Waardering 17-06-2013 “The last of the Mohicans”

Totaal aantal bezoekers:                          73

Totaal aantal ingevulde formulieren 53   waarvan:
*  score  “goed” 22
*  score  “gaat wel”    24
*  score  “slecht”  7
*  percentage  “goed” score  41%
*  percentage  “gaat wel” score  46%
*  percentage  “slecht” score  13%

De als seizoensklapper viel minder goed dan wij hoopten. Een seizoensklapper zoeken wij meestal in de grote films van eertijds, die natuurlijk soms meer, soms minder gedateerd zijn. Daardoor valt de waardering nog al eens tegen. Ook al is dat niet de enige reden. De “goed”-stemmers waardeerden de natuur en de muziek. Er waren enkele opmerkingen over de drankjes die alcohol bevatten en als enige keuzemogelijkheid beschikbaar waren; waarom geen alcoholvrije drank? De tractatie werd echter ook zeer gewaardeerd. Bij de “gaat wel”-stemmers was veel kritiek op de film: “Saai, langdradig, waardeloos verhaal, slecht geacteerd. Slechte vervanging van de oorspronkelijke film “The good, the bad and the ugly”, die overigens niet in gedigitaliseerde vorm verkrijgbaar was en daardoor helaas niet vertoond kon worden.
Bij de “slecht”-stemmers de opmerking:” betere films kiezen”.

Het bestuur.


Waardering 10-06-2013 “Tout Ensemble ”

Totaal aantal bezoekers:                          55

Totaal aantal ingevulde formulieren 37   waarvan:
*  score  “goed” 34
*  score  “gaat wel”    3
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  92%

De “gaat wel”-stemmers hadden geen verdere opmerkingen. De “goed’-stemmers hadden opmerkingen in de trant van: “dè oplossing voor het ouder worden, ontroerend en geestig, een juweeltje, indrukwekkend slot, goed maar wel saai, na de kerst wel veel van dit soort maatschappelijk geëngageerde films, graag meer variatie”.
Over het algemeen een positief gewaardeerde film met relatief weinig bezoekers. Misschien kwam dat door het mooie weer.

Het bestuur.


Waardering 27-05-2013 “A Simple Life”

Totaal aantal bezoekers:                          67

Totaal aantal ingevulde formulieren 47   waarvan:
*  score  “goed” 33
*  score  “gaat wel”    14
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  70%
*  percentage  “gaat wel” score  30%

De film werd door wat minder liefhebbers bezocht dan wij de laatste tijd gewend waren. Dat hing mogelijk deels samen met de herkomst van de film, maar was deels wellicht ook gevolg van het plotseling ingevallen stralende lenteweer.
Hoe het ook zij, er waren heel wat mensen positief over de film, waarbij opmerkingen vielen als “warm, liefdevol, humoristisch en confronterend; lieve, integere film, ontroerend, mooi ingetogen gespeeld; aparte film.
Bijna een derde deel van de bezoekers was matig tevreden over de film. Enigszins tekenend voor deze waardering was de opmerking “langdradig, niet echt boeiend; duurde te lang”.

Het bestuur.


Waardering 06-05-2013 “Jagten”

Totaal aantal bezoekers:                          98

Totaal aantal ingevulde formulieren 75   waarvan:
*  score  “goed” 73
*  score  “gaat wel”    1
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  97%
*  percentage  “gaat wel” score  3%

Opmerkelijk hoge waarderingsscore voor deze film. De opmerkingen illustreren dat nog eens extra: “geweldige, indringende film; vreselijk verhaal, geweldig gespeeld, hier zie je het gevaar van het volgens officiële protocollen opwekken en bespelen van volkswoede.” Eén “gaat wel”-scoorder merkt op :”Wanneer komt er nog eens een film waar wat vrolijkheid in zit ?”
Het open einde van de film werd niet door iedereen op prijs gesteld. Hier en daar was er een uitgesproken positieve waardering voor Scandinavische films. Wellicht ten overvloede: hoewel er een rij- en stoelnummering op de kaartjes staat zijn de plaatsen bij onze films vrij.

Het bestuur.


Waardering 22-04-2013 “Dans La Maison”

Totaal aantal bezoekers:                          85

Totaal aantal ingevulde formulieren 68   waarvan:
*  score  “goed” 35
*  score  “gaat wel”    33
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  51%
*  percentage  “gaat wel” score  49%

Je zou zeggen: een nek-aan-nekrace tussen “ goed” en “gaat wel”. In rapportcijfers omgezet zo ongeveer 51% een 8 à 9 en 49% een 6 à 7. Dus geen super-beoordeling van deze film. Toch is het wel aardig om wat opmerkingen te noemen. Bij “goed”: intrigerend, om over na te denken, zeer mooie film, verrassende wendingen, bijzonder, perverse spanning van het voyeurisme goed voelbaar. Bij “gaat wel”: dubbel gevoel zowel intrigerend als onwaarschijnlijk, voor de pauze voegt het beeld weinig toe, na de pauze wel, maar het blijft toch een gekunsteld verhaal. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar met als centraal thema de ontwikkeling van een literair talent met relatieve veronachtzaming van de heftige gevoelens die daaromheen spelen. Blijkbaar is niet iedereen daar even positief over.

Het bestuur.


Waardering 08-04-2013 “Atmen”

Totaal aantal bezoekers:                          91

Totaal aantal ingevulde formulieren 67   waarvan:
*  score  “goed” 40
*  score  “gaat wel”    19
*  score  “slecht”  4
*  score  “geen oordeel”  4
*  percentage  “goed” score  60%

Genuanceerde stemmenverdeling. Bij de “goed-scores vonden wij opmerkingen als “sober, maar goed gespeeld, mooie trage film, mooie totaal-shots, indringend gespeeld, vóór de pauze beter dan na de pauze”.
Bij de “gaat wel”-scores opmerkingen als “niet mijn genre film, maar goed gespeeld; weinig achtergrond-informatie, probleem komt hard naar voren, maar als geheel een te smalle, te ééndimensionale opvatting van het probleem, kop noch staart”.
Opmerkingen bij de “geen oordeel”-categorie: “Ik heb hier geen woorden voor, fatalistisch; geweldig, heel mooi en ontroerend; psychologisch drama om over na te denken. Zoals gebruikelijk verdeelde en genuanceerde meningen.

Het bestuur.


Waardering 25-03-2013 “Faust”

Totaal aantal bezoekers:                          80

Totaal aantal ingevulde formulieren 43   waarvan:
*  score  “goed” 8
*  score  “gaat wel”    19
*  score  “slecht”  16
*  percentage  “goed” score  20%

Een aantal mensen is in de pauze reeds vertrokken waarschijnlijk niet uit positieve waardering voor de film. Bij de blijvers was de score “slecht” 2x zo hoog als de score “goed”. De “gaat wel”-score viel nog hoger uit.
In de opmerkingen was een duidelijke trend te ontwaren, die door de verschillende waarderingen heenliep. Hierbij bleek vooral dat de film als moeilijk en ingewikkeld ervaren werd, waarbij je je zelfs ging afvragen of dat door jou kwam. Dit gaf wel aan dat niet alleen het verhaal voor velen te ondoorzichtig was, maar ook de presentatie van het verhaal door woordkeuze, beelden en beeldopvolgingen.
Het lijkt erop dat de film, wellicht ter wille van het mysterieuze en diepzinnige, te veel aan duidelijkheid heeft moeten inboeten. Het is duidelijk dat velen dit als een minpunt van de film zagen.

Het bestuur.


Waardering 13-03-2013 “Amour”

Totaal aantal bezoekers:                           173

Totaal aantal ingevulde formulieren 76   waarvan:
*  score  “goed” 68
*  score  “gaat wel”    6
*  score  “slecht”  5
*  percentage  “goed” score  90%, 4 sterren

Hoewel de film wel als traag werd gekarakteriseerd was het niet helemaal duidelijk of dit een positieve of negatieve kwalificatie betekende. Voor velen onderstreepte de traagheid van de film de intensiteit van het gebeuren en liet ruimte voor het dreigende van de situatie. Het decor was zeer sober en leidde voor de meesten niet af van het dramatische gegeven. Eén laconieke opmerking van een “gaat wel”-stemmer mag niet onvermeld blijven:”Zo kun je wel een urenlange film maken”.

Over het algemeen waren de commentaren in de trant van: “zeer indrukwekkend,uit het leven gegrepen, aangrijpend, heel goed gespeeld, schokkend, confronterend, ontluisterend, ontroerend, reëel, zeer herkenbaar, bezorgde me een afknapper”.

De soberheid en ingetogenheid van het spel samen met de dramatiek van het verhaal hebben niettemin bewerkstelligd dat zeer veel bezoekers bijdroegen aan een 4-sterren waardering.

Tot slot: sinds wij begonnen zijn met het registreren van bezoekersaantallen en waarderingen is het aantal van 173 bezoekers een record.

Het bestuur.


Waardering 25-02-2013 “Argo”

Totaal aantal bezoekers:                           131

Totaal aantal ingevulde formulieren 85   waarvan:
*  score  “goed” 85
*  score  “gaat wel”    0
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  100%, 1 sterren

Enkele aardige records: Voor het eerst sinds we begonnen zijn met filmwaarderingen waren de beoordelingen unaniem “goed”. Een tweede record bestond eruit dat bij 21 scores een superlatief werd toegevoegd zoals: zeer goed, heel goed, geweldig, topfilm. Ook de opmerkingen waren lovend over de film en het zeer constante spanningsniveau van de film. Opmerkingen luidden als volgt: ”buitengewoon dreigend in diverse scènes, ademloos zitten kijken, bloedstollend gedurende de hele film, op het puntje van de stoel, geweldig dat deze film draait in Hoogezand, terechte Oscar-winnaar”. Hier en daar kritiek op de onnodige slotscène. Blijkbaar was het een film die zeer in de smaak viel. Het in de tijd vrijwel samenvallen van de Oscar-uitreikingen, (met de Oscar voor beste film voor Argo), en de vertoning van deze film in ons kader zal waarschijnlijk – en niet ten onrechte- meegewerkt hebben bij het grote enthousiasme van de kijkers.

Het bestuur.


Waardering 11-02-2013 “Anna Karenina”
 

Totaal aantal bezoekers:                           151

Totaal aantal ingevulde formulieren 84   waarvan:
*  score  “goed” 53
*  score  “gaat wel”    30
*  score  “slecht”  1
*  percentage  “goed” score  63%, 1 sterren

Het aantal bezoekers was zeer groot. Heel erg leuk. Dat nam niet weg dat het enthousiasme voor deze film toch zo zijn grenzen had, gelet op het ongebruikelijk hoog percentage “gaat wel”-stemmers. Hoewel het aantal opmerkingen/toelichtingen niet erg groot was duidden ze inhoudelijk wel op verwarrende elementen in de film. Bij de “gaat wel”-stemmers vielen opmerkingen als: “Erg verwarrend, van de hak op de tak, misschien heb ik de film nog niet goed begrepen op de manier waarop hij weergegeven is, moeilijk om in het verhaal te komen” en soortgelijke opmerkingen, die mogelijk te maken hebben met de toneelmatige opzet van de film, op zich natuurlijk een doorslaggevende keuze van de filmmakers. Overigens ook : “aparte film, mooie muziek, toch ook wel humor”. Bij de “goed”-stemmers een aantal “zeer goed, prachtige film, schitterende kostuums en decors, afwisseling “toneel” en “realiteit” uitermate boeiend!” Alles bij elkaar toch weer een boeiende, interessante en mooie film. De ingevulde formuliertjes worden zeer gewaardeerd!

Het bestuur.


Waardering 28-01-2013 “De rouille et d’os”

Totaal aantal bezoekers:                           106

Totaal aantal ingevulde formulieren 83   waarvan:
*  score  “goed” 62
*  score  “gaat wel”    20
*  score  “slecht”  1
*  percentage  “goed” score  75%, 2 sterren

Hoewel ook bij deze film het aantal “goed”-stemmers duidelijk overweegt is het aantal “gaat wel”-stemmers groter dan gebruikelijk. Dit moet wel betekenen dat vrij veel bezoekers nog al wat kritiek hadden op deze film. Enkelen gaven aan: “Niet mijn keuze of smaak, teveel gevechten en geweld, grof”. Ook bij de “goed”-stemmers werd dit geweld erkend en hier en daar als grof bestempeld. Toch werd dit geweld meer opgevat als behorend bij het hele dramatische gebeuren in de film, terwijl het de “gaat wel”-stemmers teveel het plezier in de film benamen.
Het is maar goed dat het karakter van de films tijdens het seizoen voldoende wisselt.

Het bestuur.


Waardering 14-01-2013 “A Royal Affair”

Totaal aantal bezoekers:                            88

Totaal aantal ingevulde formulieren 66   waarvan:
*  score  “goed” 60
*  score  “gaat wel”    7
*  score  “slecht”  0
*  percentage  “goed” score  91%, 4 sterren

Een groot aantal “goed”-stemmers met veel superlatieven, vaak “heel goed”, prachtige film, mooi verhaal ( sluit goed aan bij het boek) en goed geacteerd. De “gaat wel”stemmers hadden verder geen opmerkingen.
In de sfeer van oud en nieuw werd de tweede helft van het seizoen feestelijk geopend met nieuwjaarsrolletjes. De slagroomspuiten waren niet steeds even succesvol, maar het was wel heel gezellig.
Het was duidelijk dat eenieder een goed nieuw jaar werd toegewenst.

Het bestuur.